Här får du en översikt av vad det innebär att vara medlem, från ansvar för din lägenhet till hur förvaltningen fungerar och de ekonomiska aspekterna av att bo i en bostadsrätt.
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där medlemmarna bor i bostadsrätter. Som boende i en bostadsrätt har du större ansvar för ditt boende än om du hyr en lägenhet. Du ansvarar för underhållet inne i din lägenhet, som golv, väggar och tak, samt att till exempel reparera eller byta vitvaror när de går sönder. Däremot ansvarar föreningen för det som ligger utanför din lägenhet, till exempel yttertak och fasad. Mer information om regler för detta finner du under "Information och regler” fliken. Det är varje medlems ansvar att ha koll på vilka regler som gäller.
Styrelseledamöterna är medlemmar som valts av föreningens medlemmar och deras uppdrag är att hantera löpande beslut, sköta den dagliga driften och se till att information når ut till medlemmarna. De ser också till att viktiga underhållsåtgärder planeras och genomförs, samt att föreningens ekonomi hålls stabil. Tillsammans skapar styrelsen och medlemmarna i bostadsrättsföreningen en trivsam och välskött boendemiljö för alla.
För att bostadsrättsföreningen ska fungera smidigt krävs en bra förvaltning. Det handlar inte bara om ekonomi utan också om att underhålla byggnaderna och dess omgivningar. Föreningen kan köpa in olika tjänster för att säkerställa att alla delar sköts effektivt, som exempelvis att ta hand om trapphus, gårdar och tekniska installationer.
Här nedan går vi igenom de olika typerna av förvaltning;
Fastighetsservice handlar om att se till att byggnaderna och dess omgivningar fungerar väl. Föreningen ansvarar för att service utförs regelbundet och att reparationer sker i tid för att förebygga problem. Att underhålla fastigheten löpande gör att boendemiljön blir både trivsam och trygg, samtidigt som fastighetens värde bibehålls eller ökar. I vår förening sköts servicen av Rubins fastighetsförvaltare.
Ekonomisk förvaltning sköter föreningens ekonomi, vilket innefattar allt från bokföring och avgiftsavier till lån eller till exempel uthyrning av garage. Varje förening har olika behov beroende på storlek och antal medlemmar, och lösningarna kan variera där föreningen via styrelsen gör vissa delar. En välskött ekonomi är grunden för att kunna hantera fastighetens långsiktiga underhåll och trivsel. I vår förening sköter SBC den ekonomiska förvaltningen.
Teknisk förvaltning innebär att ta hand om fastigheten på ett sätt som bevarar eller till och med ökar dess värde. Detta innefattar allt från att sänka energianvändningen till att se till att både inomhus- och utomhusmiljöer fungerar optimalt. Lekplatser ska vara säkra, innergårdar trivsamma och tvättstugan i gott skick. Ett genomtänkt underhåll är avgörande för att bostadsrätten ska vara en trygg och trevlig plats att bo på. Detta är något som rör både förening och förvaltare.
Kostnaden för förvaltning kan variera beroende på flera faktorer. Här är några exempel:
Som medlem i en bostadsrättsförening har du inte bara ansvar för din lägenhet, utan även rättigheter att påverka föreningens framtid. Du har rösträtt vid föreningens årsstämma, där viktiga beslut som påverkar hela fastigheten tas. Detta kan handla om allt från större renoveringar till ekonomiska beslut. Som medlem i bostadsrättsföreningen har du möjlighet att lämna in en motion till årsstämman. Om du vill få din motion behandlad under stämman, behöver du skicka in den senast den 1 oktober. Att delta i stämman ger dig alltså möjlighet att vara med och forma ditt boende på ett sätt som passar dig och dina grannar. Du kan även engagera dig i styrelsens arbete genom att höra av dig till valberedningen.
Det finns en stark känsla av gemenskap i många bostadsrättsföreningar, eftersom du tillsammans med andra medlemmar tar gemensamma beslut genom föreningen och styrelsens arbete för fastigheternas bästa. Till skillnad från en hyresrätt har du som bostadsrättshavare större kontroll över ditt boende och kan vara med och påverka hur saker som renoveringar, skötsel av utemiljöer och andra gemensamma projekt hanteras. Denna kollektiva ansvarsfördelning kan också skapa en trygghet, då du har möjlighet att få insyn i och påverka föreningens beslut i dessa frågor. Som bostadsrättsinnehavare har du även större frihet att renovera och förändra insidan av din lägenhet jämfört med om du skulle bo i en hyresrätt. Det är viktigt att komma ihåg att vissa större förändringar kräver tillstånd från föreningen. Regler för detta finner du under “Information och regler”.
Att bo i en bostadsrätt innebär även att du gör en investering. När du köper en bostadsrätt betalar du för rätten att bo i lägenheten, och fastighetens marknadsvärde kan öka över tid, vilket i sin tur kan göra att din bostad blir mer värd. En förening som sköts bra och fastigheter som underhålls väl kan bidra till ett ökat värde på bostadsrätten.
Många bostadsrättsföreningar har en underhållsplan som sträcker sig flera år framåt, där renoveringar och underhåll är planerade och budgeterade. Det är bra att som medlem hålla sig uppdaterad om denna plan eftersom det kan påverka både ekonomin och trivseln i föreningen. En välplanerad och långsiktig underhållsplan är en trygghet både för föreningen och för de boende.
I en bostadsrättsförening är många av de stora frågorna om fastigheten gemensamma, såsom underhåll av tak, fasad och gemensamma utrymmen. Detta innebär att du delar kostnaderna med övriga medlemmar, vilket kan vara ekonomiskt fördelaktigt jämfört med att själv till exempel äga ett hus där du bär allt ansvar ensam. Dessutom är föreningen ofta bättre rustad att förhandla och ta in professionell hjälp vid större projekt, vilket kan hålla kostnaderna nere och höja kvaliteten.
En stor fördel med att bo i en bostadsrättsförening är tillgången till gemensamma utrymmen och service. Många föreningar och däribland vår egen har till exempel tvättstugor, gemensamma trädgårdar eller parker, parkeringar, förråd och även gemensamma lokaler eller hobbyrum. Dessa kan underlätta och skapa ett mer bekvämt boende.
Till vår bostadsrättsförening där trivsel, gemenskap och fastighetens värde står i fokus! Vi har funnits sedan 1946 och är stolta över våra kulturklassade, välskötta hus med låg belåningsgrad, vilket ger oss en stabil ekonomi. Föreningen ligger i charmiga Gubbängen, en närförort i södra Stockholm, bara 10 minuter med tunnelbana från Södermalm.
Har du frågor kring boendet så kontakta i första hand vår fastighetsförvaltare Rubins via felanmälan, telefon eller besök på vår expedition. Frågor gällande kö till garage, ändring av ägande och avgiftsavier kontakta vår ekonomiska förvaltare SBC. Adress: Bostadsrättsförening Stockholmshus nr 11.
Fastighetsförvaltare Rubins
08-744 26 01
Felanmälan samt frågor via knapp under "Förvaltare" eller "kontakt".
Adress till expeditionen: Bordsvägen 54
Öppettider: Torsdagar 17.00 - 19.00 (ej röda dagar)
Ekonomisk förvaltare SBC
0771-722 722
Telefontid: kl 07.00-21.00
kundtjanst@sbc.se